Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Πορεία με επίγνωση... και ταχύτητα!



Δεν έχει νόημα να παραθέσουμε το βιογραφικό του Μανώλη Τζαμαριαδάκη... όχι γιατί κι αυτός δεν θα το ήθελε αλλά για την δική μας φιλοσοφία περί ανθρώπων που δε δηλώνει τίποτα η ηλικία τους. Ο Μανώλης είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για εμάς και φυσικά κι ίδιος δεν φοβάται να να δηλώσει τον αριθμό 1963 ως έτος γέννησης. Πριν είκοσι περίπου χρόνια, αργά το βράδυ στην παραλιακή, στην πίστα του Αγίου Κοσμά, έχει την πρώτή του επαφή με το karting. Οδηγεί πρώτη φορά, ένα 'ενοικιαζόμενο'... κι έρωτας ήταν αμοιβαίος! Ο Μανώλης Τζαμαριαδάκης δε μπορεί χωρίς το karting και το karting θα ήταν φτωχότερο χωρίς αυτόν... Πράξη που η συμπατριώτισσά του, Μαρία Βαμβουνάκη θα έγραφε για αυτόν τον έρωτα, αν τον γνώριζε και δεν τον είχε κάνει βιβλίο, '... Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε...' Και αυτό είναι ακριβώς ο Μάνος, έδωσε αγάπη, ταλέντο, πίστη, προσπάθεια, δύναμη, αφοσίωση στο karting και εισέπραξε χαρά, ευχάριστη αγωνία, διασκέδαση, βάθρα, πρωταθλήματα, διακρίσεις σε Παγκόσμιους θεσμούς (!!!) και το σπουδαιότερο την αναγνώριση των συναθλητών του και των φίλων του karting. O κρητικός γενειοφόρος πιλότος είναι σίγουρα η σπουδαιότερη προσωπικότητα στη σύγχρονη εποχή του Ελληνικού karting...
Δεν λέει πολλά, σκέπτεται και πράττει περισσότερα... μήνες κάναμε να του 'πάρουμε' σαράντα πέντε - στην κυριολεξία - λέξεις, απολαύστε τον :

Αγαπημένη λεκτική αντίδραση ;
'...Mη μπερδεύεσαι ! '

Μεγαλύτερο ταλέντο που έχεις ;
'...Oι ελιγμοί...'

Το μεγαλύτερο ταλέντο που θα ήθελες να έχεις ;
' Να'μαι ο ποιο γρήγορος...'

Τι σε συναρπάζει ;
' Η ταχύτητα και η θάλασσα...'

Πως ηρεμείς ;
' Μόνο με την Καίτη...'

Ποιες προλήψεις έχεις ;
' Κάθε τόσο άλλη...'

Το νόημα της ζωής για σένα ;
' Εσωτερική γαλήνη '

Αγαπημένος προορισμός ;
' Το επόμενο ταξίδι '
(... μέχρι το Ουζμπεκιστάν!_ Π.Κ.)

Πειρασμός για σένα είναι ;
' Να κάνω αυτό που μου λένε ότι δεν μπορώ...'

Αν μπορούσες να ταξιδέψεις στο παρελθόν, σε ποια εποχή θα ήθελες να βρεθείς ;
' Πριν 150 χρόνια στην Κρήτη '

Ποια ανάμνηση σε γαληνεύει ;
' Ο βυθός...'

Θέμα συζήτησης που απεχθάνεσαι ;
' Κουτσομπολιά '

Θέμα συζήτησης που ξεχνιέσαι και μπορείς να συζητάς για ώρες ;
' Μηχανολογική...'

Τι σου αρέσει σου αρέσει στo karting ;
' Ο ανταγωνισμός...'

Τι δεν σου αρέσει στην karting ;
' Η κατινιές...'

Σαράντα πέντε λέξεις μας παρέθεσε ο Μανώλης... οι τρις όμως ήταν αυτές που αποκαλύπτουν τον σπουδαίο άνθρωπο, τον σπουδαίο καλλιτέχνη (...είναι κεραμίστας) και το καθαρό μυαλό: ' Μόνο με την Καίτη...' μόνο με την γυναίκά του ηρεμεί!