Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Αναζητώνας την εξωστρέφεια που τους ανήκει!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Όσο ζεις στο περιβάλλον του motorsport, μαθαίνεις. Ποτέ δεν τελειώνει η γνώση και η εξέλιξη του αθλήματος. Όλοι μπορούν να δώσουν και να πάρουν διανύοντας αγωνιστικά χιλιόμετρα. 

Ειδικά στους αγώνες ταχύτητας και πολύ περισσότερο στα είδη των αγώνων που διαθέτουμε πίστες, εύκολα προσβάσιμες στους οδηγούς. Το karting, που ουσιαστικά πορεύεται θεσμικά στον ''αυτόματο'' και το CrossCar που παρά την εσωστρέφεια που παρουσιάζει σήμερα κατόπιν της υπέρ-προβολής, πριν ένα-δύο χρόνια, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Διαθέτουν πίστες κι εύκολα μπορεί ο οδηγός να ''γράψει'' αγωνιστικά χιλιόμετρα! 

Κάθε ξεχωριστή μέρα στην πίστα, έχει κάτι νέο. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί και να αξιολογηθεί για τη συνεχή βελτίωση. Το karting και το CrossCar είναι δύο εντελώς διαφορετικά είδη αγώνων. Δεν τα διαχωρίζει το ''τερέν'' άσφαλτος-χώμα αλλά η εντελώς διαφορετική τεχνική της οδήγησης. H εξέλιξη, το επόμενο βήμα των παιδιών, των νεαρών που οδηγούν καρτ αν και το CrossCar, πρόκειται για διαφορετικής φιλοσοφίας αγωνιστικής προσέγγισης εντούτοις προσφέτρετε κι αυτό ως το επόμενο επίπεδο.  Όμως όπως στην Ελλάδα, δεν προβλέπεται η επόμενη μέρα για κανένα νέο αθλητή, σε οποιοδηποτε αθλημα έτσι και στο motorsport. Οπότε έχουμε τη εξής επιλογή των οδηγών από το karting να ατενίζουν με αισιοδοξία το αγωνιστικό του μέλλον και στα 12, 13 τους, από την άσφαλτο να μεταπηδούν στο χώμα. Από το karting στο CrossCar... 

Στο πρόσφατο πρώτο αγώνα της χρονιάς για το Πανελλήνιο (Παρακαλώ!) Πρωτάθλημα CrossCar, που πραγματοποιηθηκε στην Καλαμάτα οδηγοί προερχόμενοι από το karting, ''έκλεψαν'' τις εντυπώσεις με κορυφαίες επιδόσεις! Οι Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, Βασίλης Μιχαηλίδης στην κατηγορία Junior και ο μεγάλος πλέον -17ετών- Αλέξανδρος Παπαευθυμίου σε επίπεδο γενικής (!) ήταν εντυπωσιακοί! Και οι τρεις οδηγοί, προερχόμενοι από το karting. Οδηγοί με σπουδαία αγωνιστική παιδεία, γαλουχημένοι να στρίβουν με τεχνική ''αντιγραφή'' πιλότου F1, σε πίστες karting σε Ελλάδα και Ευρώπη, αναζητώντας την αγωνιστική τους διέξοδο, αλλάξαν ''τερέν'' και μετέφεραν το μήνυμα, της τεράστιας ανάγκης για ένα σωστό θεσμικό σχεδιασμό προοπτικής του ''νέου αίματος'' που από επτά χρονών, στρίβει στις πίστες του karting... Από την Καλαμάτα και την Πάτρα, την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες ως την Δράμα! Τέλος τα παιδιά αυτά, καθώς και οι ηλικιωμένοι οδηγοί αγώνων CrossCar είναι τραγικό να ''χάνονται'' πίσω από σπουδαιότερες διαστάσεις της συνεχούς εσωστρέφειας. 

Παρότι η πλειοψηφία των ανθρώπων τοποθετείται στο μέσον, περίπου, αυτού του φάσματος, στην ατομική ιδιοσυγκρασιακή ''εξίσωση'' ορισμένα χαρακτηριστικά τείνουν να προεξάρχουν. Οι τυπικά-εξωστρεφείς άνθρωποι, για παράδειγμα, είναι συνήθως περισσότερο ενθουσιώδεις, ενεργητικοί, εύθυμοι, κοινωνικοί και αυθόρμητοι όπως οφείλουν όλοι που ασχολούνται με τα σπορ. 

Οι εσωστρεφείς, από την άλλη πλευρά, τείνουν να συμπεριφέρονται με έναν περισσότερο στοχαστικό και συγκρατημένο τρόπο, επιλέγουν μοναχικότερες δραστηριότητες, εμπλέκονται σε ολιγάριθμες κοινωνικές ομάδες, λατρεύουν την αυτοπαρατήρηση και συχνά- αν και λανθασμένα- γίνονται αντιληπτοί ως απλοί εκτελεστές ενός ''έργου'', μίας δράσης. Το σπορ, το CrossCar για να αναδειχθεί και πάλι πρέπει να βελτιώσει την θεσμική του υπόσταση και με βάση αυτά τα παιδιά να περάσει με σοβαρότητα στην με μέθοδο και πλάνο στην εξωστρέφεια!