Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Η επέλαση των φωτογράφων!


Η σταθερή οπτική, η συγκεκριμένη εικόνα μεταδίδει ένα μολυσματικό και ιδεολογικά στερεότυπο στην γραμμικότητα της 'αφήγησης' μίας φωτογραφίας που αποτυπώνει την προσπάθεια ενός οδηγού με καρτ, στην πίστα. Την φωτογραφία, την αποτύπωση του karting δεν την αντιμετωπίζουμε ως ενιαία αλλά ως 'πλάνο' που υποπίπτει συχνά σε ποικίλα ολισθήματα και πάσχει από πολλαπλές αδυναμίες, μεταξύ των οποίων τα ιδεολογικά στερεότυπα και οι αφηγηματικές ευκολίες... Αφήνω στην άκρη που τα στερεότυπα μπορεί να είναι όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και καλλιτεχνικά, ακόμα κι αν προέρχονται από τις καλύτερες φώτο-τεχνικές παραδόσεις. Αναζητούσα πάντα την λύση στο πρόβλημα... έτη πολλά! Πρέπει να σε 'εμπνέει' η συνεργασία, η ομάδα, οι άνθρωποι, να αφήσεις στην άκρη τους εγωισμούς που σου δημιουργεί το κίτρινο (Νikon) ή το κόκκινο (Canon), χρώμα. Ο ρόλος σου σε αυτό το σύντομο 'δοκίμιο' δεν είναι να υποδείξεις τι να 'διαβάσει', αλλά να τακτοποιήσει ορισμένα ειδολογικά χαρακτηριστικά, αυτού που έχει απέναντι και απέναντι και αποθανατίζει!

Προσωπικά στο ίδιο κεφάλαιο αναπτύσσω χάριν διαλόγου τρία αντεπιχειρήματα, τα οποία ονομάζω 'ελιτίστικο', 'ωφελιμιστικό', και 'μηδενιστικό', τα οποία θα μπορούσε να μου αντιπροτείνει κάποιος υπερασπιστής, και καταδεικνύω γιατί τα επιχειρήματα αυτά είναι έωλα. Πρόκειται για μια ανάλυση που, εξ όσων γνωρίζω, διατυπώνεται για πρώτη φορά στη συναφή φωτογραφία (Φωτογράφιση karting), και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο εστίασης μόνο θετικών...

Η ομάδα 'ροντάρεται', η κα πρώτη, Κάτια Πουπάκη και οι Στρατής Βαβούδης, Γιώργος Νιαουνάκης συνθέτουν την με όνομα ψαγμένο, 'Apex Photography'  κατέλαβαν το 'kartodromo' με χιλιάδες 'mm' εστιακή απόσταση, και έβαλαν στο κάδρο τις προσπάθειες των οδηγών karting που προετοιμάζονται για τους θεσμούς του 2018... κι εμείς εκεί, 'επαίτες' του νεανικού τους ενθουσιασμού και της άλλης 'προχώ' γωνίας τους!