Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Η επαιτεία της αυτοπροβολής και ο νταβατζής!


Θα μπορούσε κανείς να εξετάσει και να αντιληφθεί την επαιτεία με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κανείς να δει την επαιτεία και την λόγω αυτής παρεχόμενη βοήθεια ως μια συναλλαγή μεταξύ δύο ανθρώπων στην οποία εκφράζεται η ελεύθερη βούλησή τους. Ο επαίτης, με την εμφάνισή του, τις κινήσεις του και τα λόγια του, καθιστά γνωστό το αίτημά του είτε προς τον καθένα χωριστά ή προς όλους ταυτόχρονα.

Η επαιτεία είναι πράξη μειωτική για τον επαίτη είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι. Ταυτόχρονα είναι πράξη βαθιά αντικοινωνική γιατί επιτρέπει σε ένα άτομο να ζει σε μια κοινωνία χωρίς να εκπληρώνει το ελάχιστον καθήκον του προς αυτή. Επίσης, είναι πράξη άκρως συντηρητική γιατί ακόμη και όταν γίνεται υπό την ανάγκη της επιβίωσης μετατρέπει τα κοινωνικά προβλήματα και τις κοινωνικές αντιθέσεις σε προσωπικές διαφορές. Για τον ελεήμονα, τον ευσπλαχνικό άνθρωπο που δίδει στον επαίτη, η ελεημοσύνη μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηθικού εκβιασμού. Είναι ταυτόχρονα συνενοχή για μια πράξη μειωτική και εξευτελιστική για τον επαίτη. Γι' αυτούς τους λόγους, μου φαίνεται ότι η επαιτεία και η ελεημοσύνη όταν συμπίπτουν αποτελούν μια πράξη που διαφθείρει (Υπό μία έννοια...) και αυτόν που παίρνει και αυτόν που δίδει, και η οποία δεν θα πρέπει να ευνοείται.

Έχουμε και την κοινωνική επαιτεία της αυτοπροβολής που περιέχει σημαντική αναλογία φτηνής ματαιοδοξίας. Και όμως, δεν μπορούμε να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι η ελεημοσύνη, στην περίπτωση όπου εκφράζεται με παροχή προς τους επαίτες, είναι μια αντικοινωνική πράξη που μειώνει και αυτόν που απαιτεί και αυτόν που ελεεί. Και είναι απλό, πολύ... Ειδικά αν ο επαίτης της αυτοπροβολής λειτουργεί για άλλο πρόσωπο, και όλο αυτό το σενάριο σκηνοθετείται από μεγαλόδημοσιογράφο που διεκδικεί για τον ρόλο του νταβατζή, όσκαρ ερμηνείας! Μην προβληματίζεστε, το ελληνικό motorsport, πάντα ακολουθούσε την γνωστή συνταγή: Αυτοπροβολή με πλούσια ματαιοδοξία και έμπειρο νταβατζή!