Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ότι στοιχειωμένο, μαγικά μας καλεί!


Θα τα παλέψω... Θέλω να αποδώσω με μία εθιστική αφήγηση κι ένα καλογραμμένο σενάριο μία πραγματική επιθυμία. Που σαφώς και δεν είναι μόνο δική μου αλλά και κάθε ασχολούμενου με το karting. Σήμερα ίσως φανεί άκαιρο σε μερικούς νεότερους ηλικιακά που δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την βαθιά έννοια-ατμόσφαιρα του motorsport. Ας ακολουθήσουν όμως τις λέξεις αυτές ως την τελευταία τελεία, έτσι κι αλλιώς λίγες είναι. Μικρή θα είναι κι η αντίληψη που αν τα καταφέρουμε θα τους δώσουμε για την γωνία που βλέπουμε-ζούμε τους αγώνες ταχύτητας στην πίστα και ειδικά του karting.

Ο πλέον σημαντικός λόγος αυτoύ του προλόγου είναι η μακραίωνη γοητεία που μας ασκούν-σαν οι σπουδαίοι σε παγκόσμιο επίπεδο και περιόδου, οδηγοί-πιλότοι. Δύο ζητήματα διακυβεύονται εδώ. Το πρώτο αφορά ευρύτερα ερωτήματα ιστορικής ερμηνείας και το δεύτερο έχει να κάνει με ειδικά προβλήματα αποκατάστασης και αποτίμησης της συμβολής των προσώπων ( Οδηγών ) όχι μόνο στην εξέλιξη του εθνικού ή παγκόσμιου motorsport, αλλά και στην κοινωνική του τόπου που γεννήθηκε ο κάθε ένας ή σε χώρα που αγαπήθηκε, εκτιμήθηκε ως οδηγός και ως προσωπικότητα! .

Στη χώρα που το ποδόσφαιρο είναι πραγματικά ο βασιλιάς των σπορ, ο τόπος που έχει τους περισσότερους ξενιτεμένους ποδοσφαιριστές ανά την υφήλιο είναι η Βραζιλία. Καμία αμφισβήτηση... Το μόνο που αμφισβητεί αυτή την παγκόσμια πρωτιά των βραζιλιάνων είναι το βραζιλιάνικο motorsport! Oι οδηγοί-πιλότοι της χώρας αυτής, διαπρέπουν σε κάθε κατηγορία σε κάθε ηλικιακή κλάση στις πίστες όλου του κόσμου. Μπορεί το ποδόσφαιρο των μάγων της μπάλας όπως τους αποκαλούν να αμφισβητείται για τον ατομισμό στο παιχνίδι τους, για τα άτυχα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο, την δημιουργία του πολιτικού καθεστώτος ειδώλων ( Βλ.: Πελέ )... Η αξία των προσώπων του βραζιλιάνικου motorsport αγγίζει το όριο της λατρείας από τον νοτιοαμερικάνικό λαό. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι πως η χώρα από το Μάιο του '94, είναι στοιχειωμένη με το όνομα, την ανάμνηση, τις ικανότητες, την προσωπικότητά ενός αθλητή, οδηγού αγώνων. Στις 5 Μαΐου του 1994 στο Σάο Πάολο η Βραζιλία κηδεύει με τιμές αρχηγού κράτους τον Άιρτον Σένα. Κι από εκείνη την στιγμή ο λαός της πατρίδας του αλλά και οι φίλοι του ανά την υφήλιο ζουν με την ανάμνηση του κορυφαίου, για αυτούς, οδηγού αγώνων όλων των εποχών! Ο Άιρτον είχε γεννηθεί στο Σάο Πάολο στις 21 Μαρτίου του 1960 και πριν καταλήξει στην F1, οδήγησε για την DAP, σε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κarting 1977 και 78.

Βόρεια από την γενέτειρα του Άιρτον Σένα, 2050 χιλιόμετρα, είναι η Παράιμπα. Ο πληθυσμός της το 2015 εκτιμήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας σε 23.975 κατοίκους. Βρίσκεται στα βορειότερα σημεία του κράτους με ιζηματογενή οροπέδια που έχουν 'επαφή' με την θάλασσα ( Ατλαντικός ) και προσελκύει αγροτικό τουρισμό.
Ο δήμος του Παράιμπα έχει ιστορικές ρίζες στο δέκατο πέμπτο αιώνα όπου Ινδοί και Φραγκισκάνοι ιεραπόστολοι ιδρύουν την πόλη για να την καταλάβουν λίγο αργότερα οι Ολλανδοί κατακτητές. Κατακτητές και προσφυγικό ταλαιπώρησαν τους ιθαγενείς επί έτη πολλά. Ινδοί, Ολλανδοί, Πορτογάλοι και στον ανάλογο ρόλο οι ιεραπόστολοι κι άκρη δεν βρισκόταν! Η πολιτική χειραφέτηση της περιοχής του επιτεύχθηκε μέσω ιστορικού νόμου 3107, της 18ης Νοεμβρίου 1963 που διευθέτησε επίσημα στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους όλα τα διαμελισμένα τμήματα σε ένα κράτος: Tην Βραζιλία!

Στη Παράιμπα , δίπλα στην παραλία Κόντε κι ανάμεσα σε ένα απίστευτο τροπικό τοπίο-κλίμα βρίσκεται η πίστα 'Circuito Internacional Paladino / Conde, Paraíba'. Εγκεκριμένη από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) με μία απίστευτη 'διαδρομή' 1298 μέτρων θεωρείται η κορυφαία πίστα στη Λατινική Αμερική. Και ενώ το αγωνιστικό ενδιαφέρον σε αυτόν τον 'στίβο' αναμένεται μοναδικό... τα περιφερικά είναι αυτά που σου κόβουν την ανάσα! Ξενοδοχείο, εστιατόριο, εξομοιωτής, in door πίστα... είναι λίγα που θα κάνουν την διαμονή κάποιου για λίγες ή πολλές ημέρες, εύκολη και ευχάριστη.

'Είμαστε πολύ ευτυχείς να ανακοινώσουμε πως η επόμενη διοργάνωση Rotax MAX Challenge 2018 θα γίνει στη Βραζιλία, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί στη Νότια Αμερική. Η επιλογή μας αυτή θα προσθέσει ένα άλλο επίπεδο έλξης, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την αξία του θεσμού μας, επιβεβαιώνοντας τον όρο 'Παγκόσμιο' με τον καλύτερο τρόπο. Η πίστα Circuito Internacional Paladino που επιλέξαμε ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις για ένα γεγονός υψηλού επιπέδου και θα προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες στους συμμετέχοντες', δήλωσε ο Peter Oelsinger, υπεύθυνος της Rotax ( RCM ) προβολής και αγώνων.

Κι έτσι συνδέεται όλο το οξύμωρο 'παζλ'... για να κλείσουμε και εμείς το θέμα που ξεκινήσαμε. Το Rotax MAX Challenge Grand Finals 2018, ο κορυφαίος παγκόσμιος, εταιρικός θεσμός από της υπάρξεως του karting γίνετε για 19η συνεχή χρονιά. Κι Rotax 'καλεί' τον πλανήτη όλο στη χώρα που είναι στοιχειωμένη από την απώλεια μίας από της σπουδαιότερες προσωπικότητες του παγκόσμιου motorsport, του Άιρτον Σένα. Απώλεια που ακόμα και σήμερα για τους ανθρώπους της περασμένης γενιάς είναι 'βαριά' ενώ οι σημερινοί νέοι είναι στοιχειωμένοι απο το ταλέντο και τη η δεξιότητα του σπουδαίου αείμνηστου πιλότου που θέλουν να του μοιάσουν!

Έτσι κι αλλιώς η Βραζιλία είναι στοιχειωμένη με ένα απίστευτα οξύμωρο τρόπο, θετικό και αρνητικό με ένα όμως κοινό και μαγικό φίλτρο. Είναι ένας τόπος, που γέννησε αυτόν, τον κορυφαίο (;) και κάθε άνθρωπος που υπηρετεί ή παρακολουθεί το motorsport, μαγικά τον καλεί!