Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

...εν σώματι υγιεί! (01)


Πραγματοποιούσε προπόνηση η GSR του Σωτήρη Γαλάτση, στην πίστα του Αγίου Κοσμά, όταν καθίσαμε δίπλα, δίπλα με τον Πέτρο Καστορίνη. Στο χώρο του Καρτ, λίγοι είναι εκείνοι που προσπαθούν καθημερινά για την βελτίωση του, σε απαιτητικούς τομείς που η απόδοση του οδηγού, δεν την κρίνει το χρονόμετρο. Για να φτάσει εκεί στα δέκατα των διαφορών, ο αθλητής πρέπει να είναι υγιής, να αισθάνεται το σώμα του 'δυνατό' έτσι ώστε να συγκεντρώνετε στην αντιπαράθεση με τα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Η συζήτησή μας κατέληξε στην 'αρθρογραφική' συνεργασίας μας.

Σκοπός της, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των απανταχού οπαδών του μηχανοκίνητου αθλητισμού ,ως προς την αναγκαιότητα ,να κατανοήσει ακόμα και εκείνος που ως χομπίστας, τώρα παίρνει τις πρώτες του στροφές, μέσα στο πιθανώς ενοικιαζόμενο μονοθέσιο του, ότι, δεν είναι μόνο οι κινητήρες και οι ρυθμίσεις στο σασί και το καρμπυρατέρ που φέρνουν τις καρώ σημαίες .

Λόγος λοιπόν για το υπέρτατο αγαθό, αλλά και ένα ταλέντο που όλοι έχουμε και λίγοι εκμεταλλευόμαστε, την Υγεία! Αναφέρω την υγεία ως ταλέντο διότι, αν σκεφτείς ότι γεννιέσαι με αυτό το χάρισμα και είναι στο χέρι σου να το διατηρήσεις, να το βελτιώσεις η´όχι, τότε θα συμφωνήσετε, ότι μιλάμε για τον ορισμό, του τι πρέπει να έχει κάποιος, για να λέγεται 'ταλέντο'.

Όχι μόνο να έχει δύναμη και αντοχή ώστε να φέρει εις πέρας τα σκέλη της προπόνησης ,αλλά να έχει και διαύγεια, ώστε να αναγνωρίσει το πιθανό πέρασμα ,την προσπέραση, το πλασάρισμα του όσο υψηλότερα γίνεται. 'Όπως το σασί και τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη, θέλουν τις γνώσεις και τα χέρια του μηχανικού, έτσι το σώμα και το πνεύμα του οδηγού θέλουν τον δικό τους ειδικό .

Σαν πρώτη ανάγνωση θα ήθελα να σας αφήσω με ένα ερώτημα.

Έστω ότι έχεις τον καλύτερο ομαδάρχη, μηχανικό, βοηθό μηχανικού, έχεις επίσης τον εξοπλισμό που όλοι θέλουν. Πάλι όμως σε ταλαιπωρεί ο πόνος στα πλευρά από την προπόνηση της προηγούμενης εβδομάδας .Ο αυχένας δεν σε βοηθά να γυρίσεις, ή τα χέρια σου είναι 'βαριά' πάνω στο τιμόνι .Είχες ένα αγωνιστικό συμβάν ,και λίγο μετά από αυτό και ενώ βρίσκεσαι κάτω από την τέντα της ομάδας σου νιώθεις ενοχλήσεις στα γόνατα ή το κεφάλι . Ποιος θα είναι εκεί να σε βοηθήσει να 'στρίψουν' χέρια και αυχένας, να ανακουφιστούν τα πλευρά σου, να σου προσφέρει τις πρώτες βοήθειες μετά το συμβάν; Η ομάδα μου, θα απαντήσετε σωστά. Μια ομάδα όμως, απαρτίζεται από ειδικευμένα μέλη .Ο ομαδάρχης για εσένα και τις ανάγκες σου,ο μηχανικός για το μονοθέσιο σου και ο βοηθός ,για πολλά περισσότερα. Για το υγιές πέρας της προπόνησης σου και για την αποθεραπεία σου μετά την καταπόνηση, που θα σου αποφέρουν οι απαιτητικές αγωνιστικές συνθήκες, ποιός..;

Μάρκος Δ. Κυριαζής
Φυσικοθεραπευτής

Ο Μάρκος Κυριαζής γεννημένος στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου 1991. Με πρώτο τίτλο σπουδών ως βοηθός νοσηλευτή και εν συνεχεία απόφοιτος του Τεχνολογικού Ιδρύματος Αθηνών του τμήματος Φυσικοθεραπείας. Ιδρυτής της PTA και εμπνευστής των βραβευμένων σε διαγωνισμό τεχνολογίας και καινοτομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προσωποπαγών ναρθηκών ηρεμίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Ειδικεύεται στην αποκατάσταση και στις σύγχρονες προσεγγίσεις αποθεραπείας. Επίσης εργάζεται και προσφέρει τις υπηρεσίες του ως υπεύθυνος μονάδων φροντίδας, στην Ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, όπως και στις αγωνιστικές ομάδες του Σωτήρη Γαλάτση (GSR) και του Γεώργου Πολυχρονίδη (PRT). Το https://kartisidea.blogspot.com/ ξεκινά την συνεργασία μαζί με τον Έλληνα επιστήμονα με σειρά θεμάτων ενημέρωσης για την αθλητική βελτίωση η την αποκατάσταση προβλημάτων των αθλητών. Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε λύσεις ως προς την πραγματική αθλητική ολοκλήρωση του οδηγού karting.