Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η ευθύνη της είδησης που βαραίνει...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Στη μετάδοση και μεταφορά της είδησης και της πληροφορίας, υπάρχει ευθύνη. Ευθύνη που βαραίνει αυτόν που τη μεταφέρει. Η παραπληροφόρηση συμβαίνει μέσα από ένα συνδυασμό πραγμάτων. Στην περίπτωση που κάποιος που μεταφέρει μία πληροφορία εσφαλμένη και παραπληροφορεί εις γνώσιν του, τον βαραίνει όλη η ευθύνη, εφόσον είναι ο ίδιος η πηγή της πληροφορίας. Εάν δεν είναι η πρωτογενής πηγή της πληροφορίας, αλλά απλώς μεταφέρει όσα γνωρίζει, έχει περιορισμένη ευθύνη για το λόγο του ότι δεν έχει διασταυρώσει τις πηγές του. Πολύ περισσότερο δε αν αυτός που ''μεταδίδει'' συγκεκριμένες ''πληροφορίες'', είναι δημοσιογράφος ή αναφέρεται ως δημοσιογράφος!

Σε ένα κρατικό κανάλι όπως είναι η ΕΡΤ, θεωρούμε αυτονόητο, ότι οι γνώσεις και οι παρατηρήσεις ενός ειδικού σχολιαστή ενός γεγονότος, είναι πάνω απ' όλα διασταυρωμένες. Δεν αρκεί ένας σχολιαστής να δηλώνει, κατά την περιγραφή του ότι είναι δημοσιογράφος και έμπειρος γνώστης των αγώνων karting. Όπως προείπαμε, απαιτείται ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών ικανοτήτων.

Είναι σαφές πως αναφερόμαστε στην περιγραφή του 11ου P.i.C.Karting, από το κρατικό κανάλι. Ουδείς αμφισβητεί την τεράστια προβολή που αποκομίζει το συγκεκριμένο γεγονός, το σπορ του karting και οι συμμετέχοντες οδηγοί σε αυτό και για να ακριβολογούμε, η κορυφαία, ταχύτατη, εντυπωσιακή κατηγορία στο 11ο P.i.C.Karting, αυτή που ''κράτησε'' στα κάγκελα τους θεατές ήταν η Rotax DD2.

Κατά την διάρκεια λοιπόν της μετάδοσης του τελικού, ο σχολιαστής, δημοσιογράφος κάλεσε τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αχαΐας και όχι τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου όπως λάθος τον προσφώνησε! Λάθος και η στιγμή γιατί στην ''πίστα'' οι πρωταγωνιστές Νώντας Ζαφειράκης, Παύλος Ξυνός, Θανάσης Χατζόγλου, Γιάννης Σταματίου έδιναν τη μεγάλη τους μάχη. Οι χρόνοι ειδικά από τους προπορευόμενους σε κάθε γύρο ήταν και νέο ρεκόρ! Οι θέσεις άλλαζαν συνεχώς, το ενδιαφέρον των θεατών ήταν στα ύψη και ο καλεσμένος του σχολιαστή, μαζί με τον ίδιο, δεν αναφερόταν καθόλου σε αυτό, παρά σχολίαζαν και μιλούσαν για άλλου τύπου θέματα.

Η προσπάθεια των οδηγών και το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για αυτό που εκείνη την στιγμή έβλεπαν πήγε χαμένη. Και από το ''μίξερ'' άκρη δεν έβγαλε ούτε ο σχολιαστής, αφού τον νικητή της κατηγορίας αυτής, τον Νώντα Ζαφειράκη, τον αποκαλούσε ''Καρδαμάκη''! Ο Γιάννης Καρδαμάκης ήταν ο νικητής της κατηγορίας senior, τελικός που είχε διεξαχθεί πριν από αυτόν της Rotax DD2. Σε άλλη στιγμή πάλι κατά την διάρκεια διεξαγωγής του τελικού, είχε άλλο καλεσμένο και πάλι η συζήτηση ''ταξίδευε'' σε άλλο προορισμό.

Η επιμονή δε του σχολιαστή να αναβαθμίζει τους εμπορικούς θεσμούς των αγώνων karting στην Ελλάδα, ως Πρωταθλήματα δεν μπορεί να αναφερθεί ως κριτική. Θα παραθέσουμε ένα απλό παράδειγμα που προκαλεί ''σύγχυση'' σε κάθε τηλεθεατή. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Karting, είναι ένα! Δεν μπορεί να υπάρξει άλλο. Τα ''έπαθλα'' της Rotax (Rotax Max Challenge Hellas) και Ι.Α.Μ.Ε.(ΙΑΜΕ Series Hellas) πρωταρχικό στόχο έχουν το οικονομικό κέρδος των αντιπροσωπειών που εισάγουν τα kart, κινητήρες, ανταλλακτικά, ελαστικά που επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται στους αγώνες των θεσμών αυτών!

Η επιμονή στην αναφορά των συγκεκριμένων θεσμών ως Πρωταθλήματα, έφτασε στο ''πίκ'' της όταν ο σχολιαστής, στην συνομιλία του με τον νικητή της κατηγορίας mini, Γιώργο Καφαντάρη και την προσεχή συμμετοχή του στο Rotax Max Challenge Grand Final που θα γίνει στην Ιταλία... τον ''έστειλε'' στην Γαλλία στον αντίστοιχο τελικό του I.A.M.E. Για να δεχτεί την παρατήρηση-διόρθωση από τον 11χρονο Γιώργο Καφαντάρη!

Το Karting, χρειάζεται την προβολή και το έργο των ανθρώπων της ΕΡΤ είναι σπουδαίο, όμως κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες στο ''περιτύλιγμα'', προσδίδουν άσχημη εικόνα στο συνολικό αποτέλεσμα...!