Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Οδηγός... αλλά αθλητής!



Η συμμετοχή παιδιών σε ένα άθλημα πέρα από την ανάπτυξη φυσικών δεξιοτήτων και τη διατήρηση καλής σωματικής κατάστασης συμβάλει στην ψυχική υγεία και ευεξία. Τα παιδιά μέσα από τα αθλήματα, έρχονται σε επαφή με βιώματα και συναισθήματα που τους προσφέρουν μία μοναδική δυνατότητα να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσωπικότητα, μέσω μίας ομαλής ψυχολογικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Το karting ως σπορ, προσφέρει μεν όλα όσα αναφέρονται και επιπλέον την οδηγική εκπαίδευση την σωστή συμπεριφορά και άμεση αντιμετώπιση στην καθημερινότητα στον δρόμο όποιου προβλήματος.

Aς προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα οφέλη των παιδιών που ''βλέπουν'' ως άθλημα το karting. Tα παιδιά μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να μοιράζονται, να προσπαθούν από κοινού και να συνεργάζονται ισότιμα για την επίτευξη τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο οδηγός της κατηγορίας Junior Νικόλας Λύκος που μεθοδευμένα έφτασε στον τελευταίο περσινό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην κορυφή. Δούλεψε σκληρά με τον προπονητή του, μοιράστικε μαζί του τον όποιο προβληματισμό, εφάρμοσε τις συμβουλές του και σήμερα, θεωρείτε οδηγός πρώτης γραμμής! Η υπομονή και επιμονή του δωδεκάχρονου Νικόλα δεν τον βελτίωσε μόνο οδηγικά, που πλέον σε όλες τις χειμωνιάτικες δοκιμές κινείται ταχύτατα, αλλά και σωματικά χάνοντας μάλιστα κιλά. Κιλά που εκτός από την προσωπική υγείας του κάθε ένα στο karting στοιχίζουν ακριβά σε δέκατα του δευτερολέπτου ή ακόμα και ολόκληρο δευτερόλεπτο!


Όταν συμμετέχεις σε ένα άθλημα δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα. Μέσα από ''μικρές ήττες'' σε ένα άθλημα τα παιδιά εξοικειώνονται με την ιδέα της πιθανής αποτυχίας σε μία προσπάθεια. Διαμορφώνουν ισχυρούς χαρακτήρες, ασκούν αυτοκριτική όπου χρειάζεται και βελτιώνονται, χωρίς να εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους. Μέσω αυτής της τριβής, στη μελλοντική ενήλικη ζωή τους διαχειρίζονται με σύνεση πιθανές αποτυχίες. Έτσι κι ο Νικόλας Λύκος, πριν την νίκή του στον τελευταίο περσινό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, είχε ''δοκιμαστεί'' με ''τριτοτέρτες'' θέσεις και μία ή δύο δεύτερες. Και φυσικά, έμαθε!

Όλα τα αθλήματα βασίζονται σε κανόνες που οι συμμετέχοντες πρέπει να σέβονται. Τα παιδιά ενεργούν μέσα σε πλαίσια συμπεριφοράς και ορίων, ενώ μαθαίνουν να σέβονται τους συναθλητές, προπονητές και τους αντιπάλους τους, αναπτύσσοντας το πνεύμα του ''ευ αγωνίζεσθε''. Σε αυτό τον τομέα ο Νικόλας είναι η επιτομή του παραδείγματος. Και αυτό είναι το κέρδος από την συμμετοχή ενός οδηγού στο motorspor έτσι ώστε να πάψει να αναφέρετε ως ''οδηγός'' αλλά ως αθλητής!