Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Το karting με διεπιστημονική προσέγγιση


Για την καλή τύχη της σχολικής χρονιάς τελείται ο Αγιασμός, έτσι λοιπόν και στην πίστα του Ασπρόπυργου όπου και η SpeedPark Kart Academy ξεκίνησαν τα μαθήματα για το 2020-'21. Καλή σίγουρη τύχη ταυτόσημη με τον σκοπό του προγράμματος της Ακαδημίας που είναι η προαγωγή της ασφαλούς οδήγησης και η πρώτη επαφή με την οδήγηση καρτ.
             

Το πρόγραμμα-εκπαίδευση της SpeedPark Kart Academy αποτελεί μία ''διεπιστημονική'' εισαγωγή μικρών παιδιών στο karting. Kι όσο ο όρος ''διεπιστημονική'' ακούγεται υπερβολικός, όταν ανατρέξουμε στα βιογραφικά των καθηγητών-εκπαιδευτών, θα διαπιστώσουμε ή καλύτερα θα επιβεβαιώσουμε, τον όρο! 


Ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο Γιώργος Λαζαράκος και ο Μάκης Παναγιωτόπουλος αποτελούν ως αυτόνομες προσωπικότητες ξεχωριστές μονάδες άρτιων εκπαιδευτών σε διαφορετικό τομέα ο κάθε ένας στο karting. O Γιάννης Αντωνιάδης υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων οδηγών αγώνων karting και σήμερα είναι διεθνώς αναγνωρισμένος σπουδαίος κόουτς. Ο Γιώργος Λαζαράκος, οδηγός ακόμα αγώνων karting, με φιλοσοφία αθλητής παγκοσμίου βεληνεκούς και ιδιαίτερη σχέση με τα μικρά παιδιά, βαθύς γνώστης ψυχολογικής διαχείρισης τους. Και τέλος ο Μάκης Παναγιωτόπουλος που έχει ένα σπάνιο ταλέντο μεταδοτικότητας στα παιδιά και αποτελεί πραγματικό ''δάσκαλο'' στην εκπαίδευσή τους, έχοντας ένα πλούσιο μορφωτικό βιογραφικό που αρχίζει με την Πανεπιστημιακή φοίτηση για την αυτοκίνηση στην Ουαλία και μεταξύ άλλων φτάνει στην φημισμένη σχολή αγωνιστικής-ασφαλούς οδήγησης στην Αγγλία, Jim Russell.   



 Αυτή ομάδα της SpeedPark Kart Academy συγκροτείται ως ένα επιτελείο ειδικών με σημαντική εμπειρία στην εκπαίδευση παιδιών στο karting. Στηρίζουν την αντίληψη η εκπαίδευση δεν είναι απλώς η μεταφορά των προσωπικών εμπειριών των αλλά το άθροισμα των θεωρητικών δεδομένων και της πρακτικής εκπαίδευσης, δηλαδή η οδήγηση στην πίστα! Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουν στα παιδιά όχι μόνο τις ποικίλες οπτικές προσεγγίσεις αλλά και την ανάγκη σύνδεσής τους στην προοπτική κατανόησης του σχολείου (SpeedPark Kart Academy) ως θεσμού της εκπαιδευτικής πράξης.



Οι απόφοιτοι της SpeedPark Kart Academy από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, το 2009, πλαισιώνουν σε συντριπτικό ποσοστό τις κατηγορίες mini (8 ετών-12) του Εθνικού Πρωταθλήματος Πρωταθλήματος Karting και των ενιαίου τύπου κινητήρων Rotax και Ι.Α.Μ.Ε. Οι επιτυχίες είναι άπειρες και συνεχείς όμως αυτό που διακρίνει τους μικρούς οδηγούς απόφοιτους που συμμετέχουν στους αγώνες karting είναι η σωστή συμπεριφορά πρώτα έξω από τις πίστες και σε δεύτερο χρόνο μέσα σε αυτές. Αυτό είναι το αποκύημα του υψηλού δείκτη εκπαίδευσης από την εφαρμογή του προγράμματος-στόχου της ''διδασκαλικής'' ομάδας SpeedPark Kart Academy.



 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δύο ομάδες μαθητών, που έχουν επιλέξει Παρασκευή ή Σάββατο, βρίσκονται στην πίστα μία φορά την εβδομάδα και επί όσες εβδομάδες απαιτεί το ανάλογο (https://www.speedpark.gr/speedpark-kart-experience/) εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι ηλικίας από 7 και άνω (Με ελάχιστο ύψος 1.20). Φυσικά τα μαθήματα γίνονται στην φυσική έδρα κάθε σοβαρού οδηγού kart. Στην πίστα! Kαι επί προκειμένου στην SpeedPark στον Ασπρόπυργο. Μία πίστα ''δασκάλα'' που τα έχει όλα, κλειστά και ανοικτά κομμάτια, γρήγορες καμπές και αργά εσάκια, φουρκέτες μετά από μικρές ή μεγάλες ευθείες... Πίστα που ''μαθαίνει'' τον χρήστη να οδηγεί πραγματικά. Την σχεδίασε στα τέλη των '80s ο κορυφαίος Έλληνας οδηγός karting όλων των εποχών, Παναγιώτης Φαμπιάτος!