Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Karting, χωρίς γονείς δεν γίνεται!


 γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Το αθλητικό τρίγωνο ή η ''αθλητική'' τριάδα είναι η εννοιολογικοποίηση της ολοκληρωμένης αθλητικής εμπειρίας των παιδιών. Το αθλητικό τρίγωνο αποτελείται από τον προπονητή-μηχανικό, τους γονείς και τον ίδιο τον οδηγό. Κάθε μέρος αυτού του τριγώνου έχει τους δικούς του ρόλους, τις δικές του ευθύνες και συμπεριφορές που απαιτούνται, ώστε η αθλητική εμπειρία να είναι ουσιαστική και θετική. 

Οι προπονητές-μηχανικοί οφείλουν να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στους αθλητές, καθώς και θετικά βιώματα και εμπειρίες και να τους διδάσκουν τον ηθικό κώδικα του αθλητισμού. Οι οδηγοί οφείλουν να ακολουθούν τις συμβουλές και καθοδηγήσεις, να προπονούνται, να παίρνουν μέρος στους αγώνες και να προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα. 

Οι γονείς οφείλουν να συμπεριφέρονται υποστηρικτικά και να παρευρίσκονται στους αγώνες των παιδιών τους όσο περισσότερο γίνεται και να διασφαλίζουν (Όταν αυτό απαιτείται) τις ασφαλείς μετακινήσεις τους, τον αθλητικό εξοπλισμό και την ένδυση αλλά και να συνεισφέρουν στην απόλαυση των παιδιών από την ενασχόληση με το karting. Οι σχέσεις μεταξύ των μερών του τριγώνου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη προσέγγιση του αθλητισμού από τα παιδιά. 

Οπωσδήποτε γονείς και προπονητές-μηχανικοί θέλουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά, αλλά αν η σχέση της δυάδας προπονητή-μηχανικού – γονέα είναι ανταγωνιστική, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οδηγό. Για να αποφευχθεί κάθε αρνητική εκδοχή, εις βάρος της ευχαρίστησης, εξέλιξης του νεαρού οδηγού, προπονητές-μηχανικοί και γονείς οφείλουν να έχουν κατανόηση για τις προσδοκίες του ενός και του άλλου, ενώ είναι καθήκον του προπονητή-μηχανικού να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους γονείς του οδηγού και να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης. Άλλωστε χωρίς τον γονιό το ''τρίγωνο'' δεν συμπληρώνεται! 

Προπονητές-μηχανικοί υπάρχουν, γονιός μόνο ένας!