Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Η παραίτησή σας θα είναι το σπουδαιότερο έργο σας!


Γραμμένη στο Παρίσι, η 'Αιχμάλωτη σκέψη του Μίλος', μια από τις πιο οξυδερκείς και διεισδυτικές προσεγγίσεις του σταλινισμού, προκάλεσε αρχικά την οργή και την αγανάκτηση πολλών Ευρωπαίων διανοουμένων, οι οποίοι ζούσαν ακόμη τότε τον 'μήνα του μέλιτος' με τη Σοβιετική Ένωση και τα κομμουνιστικά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, η 'Αιχμάλωτη σκέψη' θεωρείται ένα από τα μείζονα έργα καταδίκης του ολοκληρωτισμού, δίπλα στο 'Μηδέν και το άπειρο' του Καίσλερ, το 1984 του Όργουελ και το 'Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς' του Σολζενίτσιν.

Η 'Αιχμάλωτη σκέψη' ρίχνει άπλετο φως στον τρόπο με τον οποίο τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κατορθώνουν να επιβάλλουν την απόλυτη κυριαρχία τους στη σκέψη των πολιτών, και των διανοουμένων ειδικότερα, επιστρατεύοντας άλλα μέσα, πέρα από την τρομοκράτηση και τη βία. Ανυποχώρητα υπέρμαχος της πνευματικής ελευθερίας, ο Μίλος, με το έργο του αυτό αλλά και γενικότερα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πορεία αφύπνισης και αντίστασης των διανοουμένων στον σταλινικό δεσποτισμό, τόσο στην Πολωνία όσο και στις άλλες χώρες του 'υπαρκτού σοσιαλισμού'. Όπως είχε γράψει ο γνωστός πολιτικός φιλόσοφος σερ Αϊζάια Μπερλίν, η 'Αιχμάλωτη σκέψη' αποδίδει με μοναδικό τρόπο τα πολιτισμικά συμφραζόμενα του ολοκληρωτισμού...

Τα χρόνια πέρασαν και το τρανό σύγχρονο παράδειγμα και παράλληλης έκφρασης η πιο σωστά άσκησης και καλλιέργειας του ολοκληρωτισμού είναι αυτή της Ομοσπονδίας που δοκιμάζει με επιτυχία την φιλοσοφία της. Το ελληνικό karting είναι δέσμιο της αλαζονείας που διακρίνει τους διοικούντες. Από αύριο, Δευτέρα 13 Αυγούστου έχουμε πιθανότητες να δούμε και πάλι αγώνες στο kartodromo... το λογικό και το αυτονόητο απ'την στιγμή της 'προσιτής' πίστας στον μεγαλύτερο πυρήνα οδηγών. Οπότε θα έχουμε επιτέλους την απαιτούμενη εδώ και μέρες ενημέρωση της μικρής κοινωνίας των ανθρώπων του karting που περιμένοντας το τι θα γίνει, έκανε ή δεν έκανε διακοπές, που δεν μπόρεσε έγκαιρα να να προγραμματίσει τα οικονομικά του που έκανε τον Ιούλιο και το Αύγουστο προπονήσεις καταναλώνοντας χρήμα και χρόνο, χωρίς να γνωρίζει το που και πότε θα είχαμε αγώνα... Το σημαντικό δε το ότι αυτή η μικρή κοινωνία για πολλοστή φορά ήταν υπόδουλη στην ολοκληρωτική ανυπαρξία της Ομοσπονδίας.

Με ακόμα μία παράβαση του κανονισμού από την 'Αρχή' του σπορ περί προκηρύξεων και ευελπιστούμε για το ελάχιστο, δηλαδή να έχουμε μία... έγκαιρη ενημέρωση και στην ανακοίνωση αυτή την δήλωση παραίτησης του προέδρου και όλου του δ.σ. της Ομοσπονδίας. Έτσι για να γραφτεί στην ιστορία πως το μεγαλύτερο έργο σας ως θεσμικά όργανα, ήταν η παραίτησή σας!