Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Η αγωνιστική παιδεία από... (το) σπίτι!


Το αγαθό του αθλητισμού προάγει, την ομορφιά και την υγεία του υγιούς ανταγωνισμού, την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας από τον αθλητή, την διαύγεια του πνεύματος και του με ήθους. Το motorsport δεν είναι ''άρτος και θέαμα'' που εκφράζεται μέσα από τα Μ.Μ.Ε. και μέσα από τον τζόγο, διαμορφώνοντας μόνο οπαδούς και φίλους του σπορ και όχι φιλάθλους.

Το karting η σπουδαιότερη μορφή motorsport για όλο τον πλανήτη συνδέει του μικρούς πιλότους της κατηγορίας Micro Rotax ως παράδειγμα, που μπορούν και συμμετέχουν παιδιά από επτά ετών με φιλία που κρατά σε βάθος χρόνων ανεξάρτητα από τον ανταγωνισμό που έχουν στις πίστες.

Ο αθλητισμός και στο ελληνικό karting, στις κατηγορίες των μικρών παιδιών παρέχεται αποκλειστικά από το γονιό του οδηγού. Που ξοδεύει αδρά προκειμένου το παιδί-οδηγός να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά σε ακραίες συνθήκες μέσα στην πίστα και παράλληλα να είναι ανταγωνιστικό και συγκεντρωμένο σε ένα στόχο. Στοιχεία που αύριο στον δρόμο στην καθημερινότητά του να του είναι χρήσιμα ως αντίδραση ''στιγμής'' και στην ζωή του να γνωρίζει πως με συγκέντρωση και προετοιμασία μπορεί να πετύχει τα πάντα!

Σήμερα, αντί να συνιστά αυτό ένα συστατικό στοιχείο της γενικής εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά-μαθητές θα διδάσκονται δωρεάν όλα αυτά από ένα σύγχρονο κράτος που την πρόληψη την ''βλέπει'' ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως ψηφοθηρικό κολπάκι τον ρόλο της μορφωτικής αρχής έχουν αναλάβει οι γονείς. Γονείς που έχουν αποκτήσει την αθλητική παιδεία στο motorsport συμμετέχοντας σε αγώνες αυτοκινήτου, διακρινόμενοι πάντα από την άψογη συμπεριφορά τους και την έκδηλη από πλευρά τους ικανοποίηση από την συμμετοχή τους και μόνο!
     

Ο Θοδωρής Σουβατζόγλου, ο Τάκης Βούρος, ο Μιχάλης Αναστασόπουλος και ο Μιχάλης Καπίρης προέρχονται όλοι από τον χώρο των αγώνων αυτοκινήτου και τα παιδιά τους συμμετέχουν στις ''μικρές'' κατηγορίες των αγώνων karting. O Nικόλας Σουβατζόγλου (Maitos Κosmic Team) και ο Αντώνης Βούρος (Leclerc Saganas Team)στην κατηγορία Mini όπου ο πρώτος πήρε το εισιτήριο για να συμμετέχει στο Rotax MAX Challenge Grand Final τον παγκόσμιο τελικό του θεσμού που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Μπαχρέιν ο δε δεύτερος διέπρεψε πρόσφατα στον παγκόσμιο τελικό του IAME Series που έγινε στην Ιταλία. Ο Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος και ο Άγγελος Καπίρης ομόσταυλοι στην ομάδα των αδελφών Βασίλη και Νίκου Ζάχου (Praga Karting) o μεν πρώτος με εξαιρετικές εμφανίσεις στην κατηγορία Junior και ο δεύτερος να κάνει τα πρώτά αγωνιστικά του χιλιόμετρα στις πίστες!

Όσο πιο πλούσια και συναρπαστική είναι η αθλητική εκπαιδευτική εμπειρία στις νεαρές ηλικίες, τόσο πιο ολοκληρωμένος είναι αθλητής που θα προκύψει στο μέλλον, σε αθλητικό, νοητικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Και οι τέσσερεις σπουδαίοι ήδη αθλητές, μαζί με ακόμα πολλά παιδιά που βρίσκονται ήδη στις πίστες karting στην Ελλάδα ή θα έρθουν στο μέλλον είναι βασικό να διαθέτουν το ''σπέρμα'' της παιδείας την ηρεμία και την υπομονή που απαιτεί το δύσκολο αλλά απολαυστικό motosport!