Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Τα παιδιά έχουν τον δικό τους κώδικα περί φιλίας!

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η φιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανθρώπινη ύπαρξη, καθώς μας προσφέρει πολλά και χρήσιμα εφόδια και μας βοηθά στην προσπάθειά μας να έχουμε μια ζωή πιο ποιοτική, πιο απολαυστική. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα κοινωνικό ον. Από νηπιακής ηλικίας γίνεται αντικείμενο αλληλεπιδράσεων με το περιβάλλον του και τα πρόσωπα που εντάσσονται σ’ αυτό και αναπτύσσει διάφορες σχέσεις, περιλαμβανομένης της φιλίας.

Ειδικά για τα παιδιά, η φιλία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό “κομμάτι” της ζωής τους, αφού πρόκειται για μια συναισθηματική σχέση που δημιουργείται και αναπτύσσεται από πολύ νωρίς, με τη δική τους θέληση και με επιλογή των προσώπων προς τα οποία κατευθύνεται. Είναι ακόμη μια ζωτική πηγή εμπειριών από την οποία τροφοδοτείται η ανάπτυξή τους.

Η παιδική φιλία προσφέρει στα παιδιά ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον πέραν των ορίων της οικογένειας, αλλά και τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις επιδράσεις και τα αποτελέσματα των συμπεριφορών τους στον εαυτό τους, στους φίλους τους και στο περιβάλλον τους ιδιαίτερα αν η σχέση αυτή έχει δημιουργηθεί σε μία πολιτιστική, αθλητική ή κοινωνική δράση. Οι αθλητικές δε δράσεις ακόμα κι αν αυτή πρόκειται για ατομικό άθλημα, όπως είναι και το karting, το ανταγωνιστικό συναίσθημα αγγίζει στα 13χρονα την ώρα τις εκκίνησης τους 150-160 σφυγμούς και κατά την διάρκεια του αγώνα τους 130-140! Εν τούτοις η φιλία μεταξύ τους στα διαλείμματα, στις δοκιμές στις κοινωνικές δραστηριότατές τους όταν βρίσκονται μαζί, αποτελούν παράδειγμα σύνδεσης δυνατής φιλίας!

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη φιλία, για να πετύχουν μια υγιή συναισθηματικά ανάπτυξη. Τα παιδιά της κατηγορίας Junior των αγώνων karting, της απαιτητικής ηλικιακής κλάσης, το 2021, σήμερα στην πίστα προετοιμαζόμενα για την νέα αγωνιστική σαιζόν, διδάσκουν κάθε κακόπιστο για την σπουδαιότητα της φιλίας. Εκπαιδεύουν τους ενήλικες! Τα παιδιά, ο Γιώργος Καφαντάρης, ο Μανώλης Λιουδάκης και Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος οδηγοί αγώνων karting, με διαφορετικές (!!!) ομάδες, είναι φίλοι, εκπέμποντας χιλιάδες μηνύματα, μέσα κι έξω από την πίστα, προ πάσα κατεύθυνση. Αφήστε τα παιδιά να διαμορφώσουν ένα όμορφο αύριο, αυτά ξέρουν καλύτερα από εμάς!