Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Χαρτογραφώντας το μέλλον με το μυαλό του Όσκαρ Ουάιλντ


 γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Αν ένας χάρτης της ανάπτυξης, εξέλιξης, διατήρησης του ελληνικού karting δεν περιλάμβανε μικρούς-μεγάλους περιφερειακούς πυρήνες-ομάδες οδηγών, δεν θα άξιζε ούτε μια ματιά μας, γιατί αφήνει ουσιαστικά δεν θα περιλαμβάνει την διαφορετικότητα και ιδιομορφία της κοινωνίας. Είναι σαφές ότι είμαι επηρεασμένος και βαθιά ''μπολιασμένος'' από τον Όσκαρ Ουάιλντ, έτσι έβλεπα πάντα τα πράγματα αφότου τον ''γνώρισα'' και νιώθω πάντα πως διαθέτω ένα καλό φίλτρο εξέτασης των πραγμάτων!


Αλλά ας πάμε στο ''λυσάρι'', ας μην σας βάλω στην διαδικασία ή ταλαιπωρία να σας εξηγήσω εδώ που ο κάθε ένας μας μπορεί να βρει στο μυαλό του Όσκαρ αυτό που του ταιριάζει. Εδώ θα σας παραθέσω μόνο τα στοιχεία εκείνα που ο Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής, δραματουργός και κριτικός έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ' όλη τη δεκαετία του 1880, θα μπορούσε να ''΄τακτοποιήσει'' την σημερινή κατάσταση του ελληνικού karting!!!


Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου θα του αρκούσε, γνωρίζοντας την σημερινή κατάσταση του Ελληνικού karting, αν βρισκόταν με τα στελέχη της ''Speedpark''. Επιτεύγματα ανθρώπινης δράσης που συμβάλλουν στην λάμψη του σπορ που το προσφέρουν σε κάθε υποψήφιο ενδιαφερόμενο, ανάλογα με την ηλικία του, όχι με όμορφο και εντυπωσιακό περιτύλιγμα, αλλά με μία απλή ετικέτα που γράφει ''SpeedPark'', ''SpeedPark Academy Karting'' ή ''Blueshockrace'', ''Formula K'' ή έστω Γιώργος Λαζαράκος, Γιάννης Αντωνιάδης. Τόσο απλά και τόσο περιεκτικά...



Στην φιλοσοφία αντιμετώπιση των ενδιαφερομένων σαν ήταν αυτοί στην θέση τους! Ο Γιώργος και ο Γιάννης ''διδάσκουν'' το karting σαν να ήταν αυτοί καθήμενοι στα θρανία. 'Έτσι όπως σαν προσωπικότητες, γνώστες και ως σκεπτόμενοι εκπαιδευτές δημιουργούν ένα ''μαθησιακό'' περιβάλλον που οι μικροί οδηγοί γίνονται σφουγγάρια και οι γονείς εκπαιδεύονται με άριστο τρόπο να εμπιστεύονται στα χέρια ειδικών τα παιδιά τους!. Οι γονείς! Οι γονείς βλέπουν, ακούν, παρακολουθούν την εκπαίδευση, εξέλιξη των παιδιών τους που πολλές φορές δεν αντέχουν την...''ζήλεια''! Φορούν κράνος, φόρμα και κάθονται στο ''μπάκετ'' και γίνονται κι αυτοί οδηγοί-μαθητές!



Σίγουρα δεν φτάνουν μόνο αυτά. Η εκπαίδευση karting που πολλές φορές διαρκεί αρκετές ώρες ανά ημέρα, απαιτεί πέρα από την πίστα και ένα σωστό περιβάλλοντα χώρο. Φυσικά η πίστα θα πρέπει να έχει ανάλογα μέτρα ασφαλείας χωρίς να απαιτείται μεγάλο μήκος διαδρομής. Η ''SpeedPark'' στον Ασπρόπυργο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως και η νέα ''SpeedPark Tripolis'' (Φωτ.:Kάτω) που πρόσφατα ανεπίσημα ξεκίνησε και την μεθεπόμενη Παρασκευή θα έχουμε τα επίσημα εγκαίνια της! Η το νέο εγχείρημα της συγκεκριμένης ομάδας.



Η φιλοσοφία των Boutique χώρων-πιστών-εκπαιδευτηρίων της ''SpeedPark'' δεν αποτελεί μόνο στοιχείο στην επιχειρηματικότητα αλλά είναι και το απτό παράδειγμα ανάπτυξης και εξάπλωσης του karting, ανά την επικράτεια. Δεν είναι τυχαίο πως ανάλογοι φορείς που δρουν στην Δράμα, Αγία Μαρίνα, Βάρη, Ναύπλιο είναι σε θέση προσφέρουν από το απλά και μόνο να γνωρίζετε το karting ευρύτερα ή να μαθαίνετε σε ''κολεγιακό'' επίπεδο όπως εφαρμόζει την φιλοσοφία της η ''SpeedPark''.


Και ο Όσκαρ θα κατέληγε περιγράφοντας την φιλοσοφία της ''SpeedPark'' όταν θα πρόσθετε στο τεράστιο εκπαιδευτικό έργό της και την ''SpeedPark Τripolis'': ''...Mε τα τελειότερα όργανα χαρτογράφησης του μέλλοντος στη διάθεσή της και με την ενδον υποστήριξη των ανθρώπων της εκκολάπτουν την πιο τολμηρή ελπίδα. Την ελπίδα πως διδάσκοντας το karting στο μέλλον ίσως να θα έχουμε περισσότερους οδηγούς αγώνων το δεδομένο είναι πως θα κυκλοφορούν στην καθημερινότητα εξαιρετικοί οδηγοί και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με το περιβάλλον απ' την στιγμή που την ηλεκτροκίνηση την γνωρίζουν από μικρή ηλικία. Στην ''SpeedPark Academy Karting'' η ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί θεωρητικό μάθημα, αλλά πρακτικό, στην πίστα! Δαμασμένη πλήρως από το ανθρώπινο είδος... που την μαθαίνουν από την ηλικία των πέντε, έξι ετών σε οριακή και ακραία αλλά ασφαλή οδήγηση..."