Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Το μεγαλείο του αποτύπωματος που προσδίδει το karting!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Όπως κάθε πρεμιέρα του εθνικού θεσμού του Πρωταθλήματος Karting, έτσι και η πρόσφατη για το 2023, ο πίνακας συμμετεχόντων παρουσιάζει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον! Οι νεοφερμένοι στο karting, αυτοί που ξεκινούν το ονειρικό ταξίδι τους στο σπόρ, οι μεταγραφές από ομάδα σε ομάδα ή τα προγνωστικά δίνουν και περνουν...

Το σημαντικό που ξεχωρίζει και προκαλεί την εστιασει σε αυτό είναι η προαγωγή των περσινών οδηγών της κατηγορίας mini στην νέα τους πλέον ηλικιακή ''κλάση'' που είναι αυτή της κατηγορίας junior! H μεταπήδηση των δωδεδεκάχρονων στην νέα τους κατηγορία δεν είναι κάτι απλό. Στην κατηγορία mini οδηγούσαν κινητήρα 60 κ.εκ που αποδίδει 10-12 ίππους και βρέθηκαν με χρόνο προσαρμογής δύο-τριών μηνών σε καρτ με μεγαλύτερα μετατρόχιο-μεταξόνιο, δυνατό φρένο, αλλα ελαστικά και κινητήρα με διπλάσια απόδοση. Εξυπακούεται το ότι εκτός από την ικανότητα για να κινηθεί σβέλτα ένα καρτ κατηγορίας junior απαιτείται και άλλη μυϊκή δύναμη! Είναι σαφές πως οι μικροί οδηγοί της mini, περνώντας στη κατηγορία junior παίρνουν το χρίσμα του πιλότου πλέον.





Στην πρεμιέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Karting 2023 στον πίνακα συμμετεχόντων τέσσερις οδηγοί mini του '22 έδωσαν ένα ξεχωριστό κι έντονο χρώμα στον συναγωνισμό. Ο Βασίλης Μαλάμης (77), ο Νικόλας Καραγιάννης (24), ο Μάνος Οικονομόπουλος (53) και ο Σωκράτης Πολυχρονίδης πλαισίωσαν τους ''παλιούς'' στην κατηγορία καθώς και την Αθηνά Πιστιόλη που χωρίς να έχει περάσει από την κατηγορία mini έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε αγώνα, και όλοι μαζί, εννιά στο σύνολο έδωσαν μία εντυπωσιακή ''παράσταση''! Ήταν ένας υπέροχος αγώνας που τα είχε όλα!

Το σημαντικό όμως είναι αυτό αφήνουν οι τέσσερις προτελάτες από την mini στην junior. Μία τέλεια προσαρμογή, ένα απίστευτο ''κοντρόλ'' στον χειρισμό-οδήγηση του εντελώς διαφορετικού καρτ απ αυτό που οδηγούσαν πέρσι. Σοβαροί, σωστοί και γρήγοροι. Αυτό είναι το αποκύημα, το αποτύπωμα που προσδιδει το αγωνιστικό karting σε κάθε παιδί. Από τον πρώτο γύρο που κάνει στη πίστα, όταν είναι 7-8 ετών, στην junior αργότερα στα 12+ και μεγαλώνοντας σε αυτό το περιβάλλον του motorsport ωριμαζει ως άνθρωπος, ώς οδηγός και πλέον μπορεί να αντιμετωπίζει με σεβασμό ''εργαλεία'' μεγαλύτερης ιπποδυναμης και απαιτητικής τεχνικής. Aυτά προσφέρει το karting... Δεν είναι τυχαίο ότι 9/10 σπουδαίοι οδηγοί αγώνων γαλουχήθηκαν από μικρά παιδιά στις πίστες karting!