Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Οι ''πρεσβευτές'' του “Ευ Αγωνίζεσθαι”!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Το σύνολο των συμμετοχών και στους τέσσερις αγώνες του περσινού Πανελληνιου Πρωταθληματος Karting, άγγιξε τις 96, ουσιαστικά ο μέσος όρος ανά συνάντηση ήταν 28. 

Ο φετινός εθνικός θεσμός άνοιξε την αυλαία του στην πίστα της Καλαμάτας, Ιούλιο μήνα με το θερμόμετρο να ερωτοτροπει με το 40+!. To θερμόμετρο του αγωνιστικού ενδιαφέροντος να ''δείχνει'' ακόμα ψηλότερα! Οι τέσσερις κατηγορίες Mini, Junior, Senior και των εξατάχυτων ήταν γεμάτες από τους οδηγούς που θεωρούν λογικά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα την κορωνίδα των θεσμών που διεξάγονται στην Ελλάδα. Σαράντα τρεις (Ναι...43!) πιλότοι στο σύνολο των κατηγοριών, ήταν αποφασισμένοι απέναντι στις οριακές καιρικές συνθήκες να δώσουν ότι καλύτερο μέσα στην πίστα στον πρώτο γύρο του Π.Π.Κ. 2024. Ένας πρώτος γύρος που στην κυριολεξία ανοιγει το Πρωταθλημα με αισιοδοξία για το μέλλον, αν συνυπολογίσουμε πως ο πρώτος αγώνας του '23 είχε 24 συμμετοχές και ο φετινός, 43(!!!).     

Φυσικά όλα αυτά συνεπικουρούμενων των θεμάτων της σωστής οργάνωσης, της διαχείρισης των ελαστικών σύμφωνα με τους κανόνες, της αμερόληπτης διαιτησίας, του ενδελεχούς τεχνικου ελεγχου και τις ορθές παρεμβάσεις των αγωνοδικών. Αυτή την φορά όλα πήγαν καλά! Κι έτσι λοιπόν πρυτανεύοντας η λογική, πρυτανευσε και το αυτονόητο να εστιάσουμε όλοι μόνο στο αγωνιστικό ενδιαφέρον. Στην προσπάθεια των πρωταγωνιστών, που δεν είναι άλλοι από τους μοναδικούς οδηγούς, πιλότους που σε ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν εκεί!

Είναι σαφές πως όλες οι κατηγορίες είχαν το κάτι ξεχωριστό να προσδώσουν σε κάθε φίλο του σπορ. Στη κατηγορία mini με την συμμετοχή του περσινού Πρωταθλητή (Mini, B 8-10 ετών), Έκτορα Τσέντα, στην junior με την παρουσία του Πρωταθλητή Mini '24, Θάνου Ζάχου που πλέον ''προβιβάστηκε'' στην επόμενη ηλιακή κατηγορία. Διεθνείς οδηγοί, που συμμετέχουν συστηματικά σε Παγκόσμιους ή Ευρωπαϊκούς θεσμούς, έδωσαν το παρόν όπως οι Νικόλας Καραγιάννης, Φαιδων Παπαφιλίππου, Βασίλης Μαλάμης και Νικόλας Σουβατζόγλου στην Junior και στην Senior oι Μανώλης Λιουδάκης και Ηλίας Καλλιακμάνης. Σημαντικές απουσίες είχαμε στην Junior όπου ο περσινός Πρωταθλητής Φίλιππος Καρράς ήταν απών όπως και ο πολυνίκης των τελευταίων ετών και ''υποστηρικτής'' του εθνικού μας θεσμού, Στυλιανός Πετρίσης (Senior).

Η διαφορά στο σύνολο των συμμετοχών (+9 Παρακαλώ!) έγινε από την κατηγορία των 6τάχυτων σε μία προσπάθεια των Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργου Λαζαράκου του γράφοντος και φυσικά όλων των συμμετεχόντων για την ανασύσταση της συγκεκριμένης κατηγορίας. Η επιστροφή του πολυνίκη των τελευταίων ετών της κατηγορίας με μία τεράστια πολυσυμμετοχική διεθνή παρουσία και πλούσια εμπειρία, Φώτη Σωτηρόπουλου ήταν το ''κερασάκι'' στην όμορφη ''γιορτή'' που έστησαν οι 6Τ! Η παλιά καραβάνα ο Γιώργος Λαζαράκος καθώς και ο τελευταίος τιτλούχος της κατηγορίας Μιχάλης Τσακανίκας προσέδιδαν ενδιαφέρον σε συνδυασμό και με την παρουσία των Γιώργου Αραβανή, Θεοδωρή Καραβασόπουλου και Χριστόφορου Μπισμπίκου. Αφήσαμε για το τέλος δύο διαφορετικές ηλικιακά συμμετοχές. Τον εξαιρετικά αθλητικό και οδηγικά ταχύτατο Χάρη Μητρόπουλο και τον παλιό γνώριμο των αγώνων karting, 16χρονο πλέον Νίκο Λύκο που μετά από μία διετή αποχή, επανεμφανίστηκε στον θεσμό και μάλιστα για πρώτη φορά στην δύσκολη και απαιτητική κατηγορία των 6τάχυτων! Ο Φώτης Σωτηρόπουλος, ο Νικος Λύκος και ο Χάρης Μητρόπουλος δεν ''έκλεψαν'' απλά την παράσταση στην συγκεκριμένη κατηγορία αλλά γενικά του αγώνα για διάφορους λόγους.



''Πήραν'' την ιδέα του “Ευ Αγωνίζεσθαι” διδάσκοντας την σε όλους, συναθλητές, γονείς, ομαδάρχες, διοργανωτές πως πρέπει να είναι πανταχού παρούσα σε όλους τους τύπους του αθλητισμού ανεξαρτήτως ηλικίας των μετεχόντων. Και κατόπιν αυτής της αισιοδοξης πρεμιέρας του εθνικού μας θεσμού ως πρεσβευτές με μεγάλη ευθύνη απέναντι στο σπορ που αγαπούν να προάγουν την ιδέα του φίλαθλου πνεύματος, ενώ οι οδηγοί θα πρέπει επίσης να δίνουν έμφαση στο “Ευ Αγωνίζεσθαι” μέσω της δράσης τους στις πίστες αλλά της κοινωνικής ζωής τους!

Οι Φώτης Σωτηρόπουλος ήταν ο υπέροχος νικητής του αγώνα, ο Νίκος Λύκος που ''έγραψε'' τον ταχύτερο γύρο (Κατά 6/1000) στα επισημα χρονομετρημένα ήταν δεύτερος και ο σπουδαίος Χάρης Μητρόπουλος τρίτος... Οι ''πρεσβευτές'' του “Ευ Αγωνίζεσθαι” δεν έμειναν στο εξαιρετικό αγωνιστικό μήνυμα. Στο τέλος του αγώνα, ο Φώτης Σωτηρόπουλος συνεχάρει για την επίδοση του ''μικρού''τον πατέρα του Νίκου, Βαγγέλη Λύκο που με την σειρά του (Ο Β.Λ.) συνεχάρει τον Χάρη Μητρόπουλο, οι δε Νικόλας και Φώτης φωτογραφίζονταν (Βλ.: Φωτ.) αγκαλιασμένοι!


Στην κατηγορία Mini, οι Έκτορας Τσέντας, ο Γιώργος Ψαρουδάκης και ο Αλέξανδρος Ηλιόπουλος (Ηταν και νικητής στην ηλικιακή κλάση (8-10 ετών) ήταν οι νικητές. Η τελική εξέλιξη στην κατηγορία Junior εξελίχθηκε σε θρίλερ. Ο Θάνος Ζάχος πέρασε τον Βασίλη Μαλάμη στον τελευταίο γύρο και πήρε την νίκη και ο Νικόλας Καραγιάννης στο τέλος του αγώνα πέρασε τον συνονόματό του Σουβατζόγλου και τερμάτισε τρίτος! Η Senior δεν συγκαταλέγεται στις ταινίες ''θρίλερ'', είχε τον Μανώλη Λιουδάκη πρωταγωνιστή και νικητή και συμπρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Μπούρα και Χριστόφορο Μπέζα που πήραν τις επόμενες θέσεις στο βάθρο!


Ήταν μία όμορφη ''καυτή'' εμπειρία για όποιον συμμετείχε ή ταξίδεψε στην Καλαμάτα στη φιλόξενη πίστα ''San Nicolas'' για την παρακολούθηση του αγώνα. To ραντεβού ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο στον δεύτερο γύρο του Π.Π.Κ.'24, με την ευχή όλων να έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες, χαμηλότερες ενδείξεις στο θερμόμετρο και το ίδιο υψηλες στο αντίστοιχο του αγωνιστικού ενδιαφέροντος!

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Re-Establishment όπως λέμε επανίδρυση!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Πολλαπλά μηνύματα και απαντήσεις προς πολλές πλευρές προκείπτουν από το ενδιαφέρον, την συνεργασία των Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργου Λαζαράκου και του kartisidea.blogspot για την προσπάθεια επανίδρυσης της κατηγορίας, των εξατάχυτων, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Karting 2024. Μία σχετική ισσοροπια στα κιλά, ενιαίο ελαστικό μεταξύ Κz-Kz2 και το ενδιαφέρον αναπτερόθηκε! Στην επερχόμενη πρεμιέρα, Κυριακή 14 Ιουλίου στην πίστα της Καλαμάτας στη εντυπωσιακή κατηγορία θα συμμετάσχουν εννιά οδηγοί! Οι εξής:

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΣ / FORMULA K
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ- ΚΑΣΤΙΝΙΕΙΡΑ / PAROLIN-TM
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΙΑΝ / CRG-TM R2
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΟΠΟΥΛΟΣ / SODI KART-TM
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ / FORMULA K TM R2
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΥΚΟΣ / FORMULA K
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / SODI-TM
ΦΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ / PAROLIN
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ / MARANELLO-TM

Θα είναι ο πρώτος αγώνας από τους τέσσερεις που περιλαμβάνει ο φετινός εθνικός θεσμός! Ο πολυνίκης των τελευταίων ετών σε αυτή την κατηγορία, Φώτης Σωτηρόπουλος θα αναμετριθεί με τον 16 χρονο πλέον Νικόλα Λύκο που επανέρχετε σε αγωνιστική δράση μετά από δύο χρόνια. Δύο χρόνια που εστσίασε στη προετοιμασία για την απαιτιτική κατηγορία των εξατάχυτων. Ο έμπειρος Φώτης και ο πρωτοεμφανιζόμενος Νικόλας, βρέθηκαν πολλές φορές στην πίστα των Μεγάρων προπονούμενοι στη ΚΖ κατηγορία προσφέροντας ένα σπάνιο θεάμα, αφήνοντας πάμπολες υποσχέσεις για την πρώτη επίσημη κοινή τους εμφάνηση! Όμως και όλοι οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν και είναι ικανοί να παίξουν πρωτεύντα ρόλο. Κάτι που προσδίδει στην κατηγορία τεράστιο ενδιαφέρον.

Πριν σας υπενθυμίσουμε το Κυριακάτικο ραντεβού σας στην Πίστα Κάρτ Καλαμάτας, Παραλία (Δίπλα στην καταπληκτική παραλία) Μπούκας Μεσσήνης, Καλαμάτα 241 00, Τηλ.: 2721 091351 να σας ενημερώσουμε: Εκτός από την KZ κατηγορία όλες οι υπόλοιπες είναι ''γεμάτες'' με τους έλληνες πιλότους! Ιδιαίτερα οι διεθνείς, οδηγοί που συμμετέχουν σε αγώνες του εξωτερικού, πλαισιώνουν την Junior και Senior κρατώντας ψηλά το θερμόμετρο του ενδιαφέροντος! Ραντεβού στην Καλαμάτα...