Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Με πραγματικά καλή διάθεση και σεβασμό στις παραδόσεις!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η πίτα της Πρωτοχρονιάς που έχουμε συνηθίσει τη γλυκιά της εκδοχή έχει γίνει επαναλαμβανόμενη εκδήλωση χαράς για όλους μας. Με αυτή την ετήσια γλυκιά συνήθεια το έθιμο της βασιλόπιτας ως παράδοση, διατηρείτε σήμερα από την αρχαία εορτή των Κρονίων (Των ρωμαϊκών Σατουρναλίων), έτσι για να αναφερόμαστε και στην πραγματική ιστορία που ξεπερνά τις Αγιοβασιλιάτικες αναφορές. Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τις ελάχιστες αρχέγονες παραδόσεις που επιβιώνουν και αποτελούν εξέλιξη του λαϊκού εθίμου. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, το οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς.


Κατόπιν του μαθήματος περί των Λαϊκών παραδόσεων, ας επανέλθουμε στην καθημερινή, σύγχρονη ιστορία και δει σε αυτή του δικού μας ''μικρόκοσμου''. Το περιβάλλον που μας ενώνει, του περιβάλλοντος που μας γεμίζει συγκινήσεις και μας προσφέρει ένα πλήθος έντονων ευχάριστων συναισθημάτων! Το περιβάλλον του karting, ένα μικρό σύμπαν που δεν μπορεί να διασπαστεί είτε πρόκειται ως εκπαιδευτικό, σε μικρά παιδιά που εγκλιματίζονται σε αυτό, είτε ανεβάζοντας ταχύτητα οδηγώντας με ασφάλεια ''σβέλτα'', είτε συμμετέχουν σε αγώνες ή ακόμα καλύτερα το απολαμβάνουν ως χόμπι. Ας μεταφερθούμε λοιπόν στην ιστορική πίστα karting του Ασπρόπυργου...





Εκεί στην σύγχρονη ''Μέκκα'' μετά την αρχική του Άγιου Κοσμά του ελληνικού karting που ''έκτισε'' ο μυθικός Παναγιώτης Φαμπιάτος και που από το 2005 ''λειτουργεί'' ο Γιώργος Λαζαράκος παρέα με τον Γιάννη Αντωνιάδη ως SpeedPark οι παραδόσεις κρατούν ακόμα! Αρχικά ως σεβασμός στον ιστορικό χώρο-πίστα. Μία ''χάραξη'' δασκάλα εκμάθησης σωστής και ασφαλούς-γρήγορης οδήγησης που συνοψίζεται υπό την ονομασία SpeedPark Academy Karting. Στην κυριολεξία ένα σχολείο που τροφοδοτεί με εξαιρετικούς αθλητές και σπουδαίους οδηγούς σε συντριπτικό ποσοστό το ελληνικό αγωνιστικό karting. Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν όπου οι παραδόσεις της σωστής διαπαιδαγώγησης και εκμάθησης νέων οδηγών διατηρούνται και οι λαϊκές παραδόσεις, σύσφιξης των ανθρωπίνων σχέσεων!


Οδηγοί, μικροί οδηγοί μαθητές της Ακαδημίας, οδηγοί που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους αγωνιστικούς θεσμούς, οδηγοί που παίρνουν μέρος σε διεθνείς αγώνες, οδηγοί που ως χόμπι κινούνται σαν τον άνεμο με ασφάλεια στην πίστα, πλήθος μηχανικοί του ''οργανισμού'' της πίστας, οι δημιουργοί αυτού του ''σύμπαντος'' καθώς και γονείς, φίλοι, σύντροφοι... ήταν εκεί! Ήταν εκεί τιμώντας το έθιμο του εορταστικού της κοπής της βασιλόπιτας σε ένα κλίμα που η καλή διάθεση δεν αποτελεί αντίστοιχη εθιμοτυπική αναφορά αλλά στην κυριολεξία αποτυπώνει την σημασία αυτή καθαυτή! 

Είναι θετικό το γεγονός ότι δε γεννιόμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι, εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς, τολμηροί ή διστακτικοί. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα ''υιοθετούμε'' μέσα από τις εμπειρίες μας. Όποτε βρίσκεστε στην πίστα SpeedPark, παρακολουθώντας τις προσπάθειες των οδηγών, η σε κάποια εκδήλωση... προσθέτεις στο προσωπικό σου βιβλίο των συμβάντων, κάτι όμορφο και θετικό!