Σάββατο 26 Αυγούστου 2017


Ο Γιάννης Λάντζης είναι γεννημένος στις 27 Ιουλίου 2004 και ήρθε σε επαφή με το karting σε ηλικία οκτώ ετών.Το 2013 αρχίζει την αγωνιστική του δραστηριότητα συμμετέχοντας στην κατηγορία mini του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και Micro Rotax Max Challenge καθώς και στο PickPatras 2013, για την εμπειρία του αγώνα. Το 2014, κατέκτησε την πέμπτη θέση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην mini και την έβδομη στην micro Rοtax. Η χρονιά έκλεισε με την συμμετοχή του στο 6ο Pick Patras. To πρώτο στάδιο εγκλιματισμού στο σπορ, φανερώνει πως ο Γιάννης, ναι μεν ότι το 'έχει' πλην όμως χρειάζεται δουλεία. Κατόπιν σκληρής-εξαντλητικής προπόνησης, δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, εμφανίζετε το 2015, δυνατός, σίγουρος με τον εαυτό του και ταχύτατος... Οι καλές αγωνιστικές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι πλέον γεγονός. Κατακτά τις δύο καρό από τους τρεις τελικούς του Επάθλου Rotax micro. ( Χρονιά που η αντιπαραθέσεις ιδιωτών και Ομοσπονδίας, δεν επέτρεψαν να γίνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα! ). Το 2016, κατέκτησε το Έπαθλο Rotax Max Challenge στην micro, παίρνοντας επτά πρώτες νίκες από τους οκτώ αγώνες του συνόλου ενώ κατετάγη δεύτερος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη mini, για ένα βαθμό διαφορά. Συνεχίζοντας την αγωνιστική δράση σε διεθνές επίπεδο, κατέκτησε την δεύτερη θέση στο Iame X30 European Championship στην mini που πραγματοποιήθηκε στο Castelletto di Branduso τον Μάρτιο 2016, την εικοστή τρίτη θέση ανάμεσα σε ογδόντα πέντε πιλότους στο WSK τον Ιούλιο 2016 πάλι στο Castelletto di Branduso και συμμετείχε στον μεγάλο τελικό ανάμεσα σε 172 πιλότους στο Rok Cup International Final 2016, που κατέληξε με εγκαταλείψει στον δεύτερο γύρο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Lonato τον Οκτώβρη του 2016. Την επόμενη χρονιά στη junior πλέον, μεγαλώνει κατά μία κατηγορία, πιο ώριμος συμμετέχει εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο CIK-FIA Academy Trophy. Θεσμός που συμπεριλάμβανε τρεις σπουδαίες συναντήσεις, Genk / Βελγίου, στο Le Mans / Γαλλίας και Alaharma / Φιλανδίας. Δεν κατάφερε να μπει σε κανέναν από τους τρεις τελικούς αλλά σίγουρα το μεγάλο αυτό σχολείο τον γέμισε εμπειρίες. Στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ο Γιάννης Λάντζης δεν αφοσιώνεται ιδιαίτερα ενώ από το Έπαθλο Rotax είναι απών! Ο νεαρός οδηγός, σαφώς και 'έχασε' έδαφος αφήνοντας τους ελληνικούς αγώνες, όμως η διεθνής παρουσία του ήταν σαφώς πρόκληση... Ακόμα και η παρουσία του, παρά τις ατυχίες του στους αγώνες του στο Academy Trophy '17 ήταν σημαντική αποκομιδή εμπειριών για το αύριο. Αν κρίνουμε την διεθνή πορεία του Γιάννη ως σήμερα - ΙAME, WSK, Rok Cup - θα συμπεραίναμε πως βρίσκετε σε σωστό δρόμο. Ο σωστότερος και σπουδαιότερος δρόμος του Γιάννη, παρά τις απουσίες λόγω των διεθνών υποχρεώσεών του είναι, του μαθητή! Μαθητής άριστος της δευτέρας Γυμνασίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αθλητή που γνωρίζει τις προτεραιότητες της ηλικίας του και πως το karting είναι σπορ!

Αγαπημένη λεκτική αντίδραση ;
'...τους έχω!'

Μεγαλύτερο ταλέντο που έχεις ;
'Να διαβάζω γρήγορα μια νέα πίστα'

Το μεγαλύτερο ταλέντο που θα ήθελες να έχεις ;
'Θα ήθελα να γίνω δικηγόρος'
(... από καρδιάς το ευχόμαστε. Π.Κ. )

Τι σε συναρπάζει ;
'Να κάνω καρτ σε μια νέα πίστα για μένα. Το θεωρώ μεγάλη πρόκληση να δοκιμάζω τον εαυτό μου και τα όριά μου!'

Πως ηρεμείς ;
'Ακούγοντας μουσική'

Ποιες προλήψεις έχεις ;
'Τρέχω πάντα με το φυλαχτό μου'

Αγαπημένος προορισμός ;
'Alaharma- Finland. Αγαπημένη πίστα, όμορφος σχεδιασμός, τεράστια οδηγική πρόκληση λόγω των πολλών υψομετρικών διαφορών, απίστευτο κράτημα'
( ...έχει τεράστια πλάκα αυτή η απάντηση, από τον οδηγό που όχι απλά ήταν εκεί, αλλά την 'έτρεξε'. Όλοι οι ειδικοί, εκείνες τις μέρες από εδώ την έκριναν, χάλια! Π.Κ. )

Βάλε έναν τίτλο στη συνέντευξη ;
'Το καρτ είναι 'έμμετρα' τρόπος ζωής'

Πειρασμός για σένα είναι ;
'Να οδηγήσω εξατάχυτο!'


Αν μπορούσες να ταξιδέψεις στο παρελθόν, σε ποια εποχή θα ήθελες να βρεθείς ;
'Θα ήθελα να συμμετέχω στην junior όταν είχαν πολλές συμμετοχές και μεγάλο ανταγωνισμό'

Ποια ανάμνηση σε γαληνεύει ;
'Οι αγώνες που έχω τρέξει στο εξωτερικό'.

Θέμα συζήτησης που απεχθάνεσαι ;
'Τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας'

Θέμα συζήτησης που ξεχνιέσαι και μπορείς να συζητάς για ώρες ;
'Τους αγώνες του καρτ'

Τι σου αρέσει στo karting ;
'Η ταχύτητα και οι προσπεράσεις'

Τι δεν σου αρέσει στην karting ;
'Τα κουτσομπολιά και τα πισώπλατα μαχαιρώματα. Το karting είναι άθλημα και η αξία του καθενός φαίνεται εντός πίστας'....

Όταν έχεις απέναντί σου ένα παιδί 'ξεψάρωτο' που σέβεται αυτόν που συνομιλεί, γελάει, όχι με αυτόν τον επιτηδευμένο τρόπο των 'μεγάλων', σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα! Ειδικά όταν σε έχει πείσει ως αγωνιζόμενος πως το ταλέντο του είναι πλούσιο... και το σπουδαιότερο πως δεν στρίβει με τέχνη μόνο στις πίστες αλλά 'στρίβει' σωστά και το μυαλό του που τον φέρνει στην κορυφή και ως μαθητή. Ακόμα πως δεν ζει το ματαιόδοξο όνειρο της F1, αλλά θέλει να γίνει δικηγόρος! Τότε δοξάζω τους θεούς γιατί αυτό το σπορ που με συγκινούσε από το 1970, σήμερα 47 χρόνια μετά, οι οδηγοί, είναι πλέον αθλητές, είναι και μικρά παιδιά, οδηγούν σαν τον άνεμο, σωστά και γρήγορα, θέλουν να προκόψουν στην ζωή τους, είναι σπουδαίοι μαθητές... και τους συναντώ κάθε μέρα στις πίστες! Ναι (!!!), γι αυτό τους δοξάζω!

O Γιάννης Λάντζης σήμερα είναι οδηγός της Chatzis Racing Team